Szemüveglencsék


Rövid ismertető

A szemüveg „lelke” a szemüveglencse, amely napjainkban már szinte minden éleslátással kapcsolatos egyéni igénynek meg tud felelni.

Anyagát tekintve a műanyaglencse számít elterjedtebbnek, mivel a lencse súlya és törésveszélye minimális, bizonyos típusok kifejezetten törhetetlenek, de különféle optikai bevonatokkal is nagyobb választékban rétegezhető, különösen nagyfokú rövidlátás korrekciója azonban néhány esetben esztétikusabban oldható meg üveglencsével.

A szemüveglencsék fényre sötétedő változata – a kizárólag beltéri használatú lencsék kivételével – szinte bármilyen megoldásban elkészíthető, így a szemüvegviselőnek nem kell erős napsütésben külön dioptriás napszemüveget viselnie, mert fényre sötétedő lencséjű szemüvege ilyenkor napszemüvegként viselkedik.

Amennyiben valakit zavar szemüveglencséjének esetleges vastagsága vagy súlya, érdemes a lencséket vékonyított kivitelben elkészíttetni, az eredmény mindenképpen esztétikusabb és komfortosabb viselésű szemüveg lesz.

Egyfókuszú szemüveglencsék

40 éves kor alatt az optikai korrekció feladata a távoli éleslátás helyreállítása, mivel a különböző távolságokhoz való alkalmazkodást az ép működésű szem hibátlanul ellátja.

A 40. életév betöltését követő években az amúgy tökéletes látású egyén észreveszi, hogy közeli látóélessége már nem megfelelő, de ez még csak a 30-40 cm-es távolságnál közelebb, ún. olvasótávolságra lévő egészen kisméretű betűk, számok olvasásakor jelentkezik optikai panasz „elmosódnak a betűk, távolabb kell tartanom az olvasnivalót”. Ilyenkor az optikai korrekció feladata csak annyi, hogy erre a jól behatárolható távolságra is biztosítsa az éleslátást.

A fentiekben felsorolt esetekben megfelelő korrekció érhető el egyfókuszú szemüveglencsével, amely a legegyszerűbb, és egyben a legnagyobb választékban beszerezhető szemüvegoptikai lencse.

Többfókuszú szemüveglencsék

Az életkor előrehaladtával párhuzamosan az emberi szemben elhelyezkedő szemlencse rugalmassága fokozatosan csökken, a 65. életév környékére pedig gyakorlatilag már rugalmatlannak tekinthető. Ilyenkor a szemüvegviselő úgy érzi, hogy korábbi szemüvege, akár távolra, akár közelre használta, korlátozza éleslátását az ún. köztes (nem távoli, és nem egészen közeli) távolságokra.

Az optikai megoldás a látásigénynek megfelelően többféle lehet:

Bifokális szemüveglencsénél a lencsében jól elhatárolva közeli, és távoli látómező található, mely segítségével két állandó távolságra korrigálható a látás, hátránya, hogy a két állandó távolság között a látás homályos marad.

Multifokális szemüveglencsénél a lencsében határozott elválasztás nélkül minden olyan optikai zóna szerepel, mely segítségével az éleslátás minden távolságra megoldott, hátránya viszonylag magas ára.

Az ún. munkaszemüveg-lencse feladata az, hogy zárt térben (iroda) a lehető legnagyobb viselési szabadságot biztosítsa, tehát ugyanazon szemüveg nemcsak közeli olvasásra, hanem ún. köztes távolságra (pl. monitortáv, nagyméretű íróasztal teljes beláthatósága) is használható legyen. Ez a lencse távoli viselésre nem alkalmas, de zárt térben, elsősorban irodai munkánál kiváló látáskomfortja miatt kedvező alternatíva lehet.

Szemüveglencsék felületkezelései

A karcolásmentes réteg a lencse felületi keménységét növeli, ezáltal meghosszabbítja a lencse élettartamát.

A tükröződésmentesítő (antireflexiós) réteg csökkenti a lencse tükröződését, ezáltal javítja a szemfenékre vetülő kép minőségét, ill. esztétikusabbá teszi a szemüveglencse megjelenését, távoli (állandó) viselésű szemüveg esetében feltétlenül ajánlott.

 

Az UV-szűrő réteg védi a szemet a káros ultraviola sugárzástól, és mivel színtelen változatban is rendelhető, a védelmet színtorzító hatás nélkül is képes ellátni.

A monitorszűrő bevonat védi a szemet az elektromágneses sugárzástól, képernyő előtti munkavégzéshez feltétlenül ajánlott.

A színezett szemüveglencsék képesek kontrasztjavításra, de akár tompíthatják is az esetleg zavaró fényt, és a szivárvány szinte minden színében elkészíthetőek. info@kohidyoptika.hu

Comments are closed.